Der findes meget information om varmepumper rundt på nettet, men det er ikke alle steder at informationen er up to date. Med denne guide får du en opskrift til, hvordan du relativt let kan finde en god varmepumpe, som passer til netop dit behov.
Hvorfor købe en varmepumpe?
En varmepumpe egner sig især til boliger som ikke har adgang til fjernvarme, og i dag benytter oliefyr, elvarme eller lignende. En varmepumpe bruger strøm, men modsat end f.eks. en el-radiator som giver 1 Kwh varme pr kwh tilført, så kan en varmepumpe levere varme op til 5 kwh for hver kwh tilført. Dvs. at man indenfor en relativ overskuelig horisont kan tjene varmepumpen ind.
Hvilken variant?
Der findes tre forskellige varianter af varmepumper, det er luft til luft, luft til vand og jordvarme, og de henvender sig til folk med forskellige muligheder og behov.
Luft til luft: denne type varmepumpe leverer udelukkende opvarmning af boligen, og er en model der benyttes i sommerhuse eller som supplement i etplanshuse. Den fås normalt fra godt 10.000 DKK og op alt effekter hvor effektiv den skal være. Hvis man har et større rum eller f.eks. et sommerhus hvor der er el-varme, så vil det altid være en god investering at købe en luft til luft varmepumpe.
Luft til vand: er til folk der ønsker varme til boligen og brugsvandet. En sådan varmepumpe vil kræve en noget større investering på ca. 90.000 DKK og op, men til gengæld får man en pumpe som kan forsyne et en-families hjem med varme.
Jordvarme: er den mest effektive varmepumpe og kan sørge for både opvarmning af boligen og brugsvand. Jordvarme vil ca. koste 100.000 DKK at etablere. Et jordvarmeanlæg kræver at man graver nogle slanger ned i jorden, og det kræver et stort areal. Alternativ kan man lave nogel lodrette boring, men det er typisk dyrere at etablere.
Fælles for både luft til vand og jordvarme er at de kræver et vandbårent varmesystem, det vil sige enten gulvvarme eller radiatorer. Her er gulvvarme klart at foretrække, da en større overflade betyder at fremløbstemperaturen kan være lavere hvilket i sidste ende kan ses på et lavere strømforbrug.
Hvilken specifik varmepumpe?
Der findes mange forskellige mærker og modeller indenfor de enkelte varianter af varmepumper, og det kan være svært at skelne den gode og effektive varmepumpe fra den knap så gode.
De forskellige varmepumper har et energimærke, et mærke som man godt tage udgangspunkt i, men det bedste vil være at kigge på pumpens SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance), som fortæller noget hvor effektiv varmepumpen er over et helt kalenderår.
Tidligere har man anvendt COP (Coefficient Of Performance) som måleenhed, men denne enhed var ikke særlig præcis, da den blev målt ved en eksakt temperatur, nemlig såkaldte standard temperatursæt for de enkelte varmepumpetyper. Problemet med dette var at varmepumper opfører sig forskelligt under forskellige temperaturer, og nogle varmepumper kan være bedst i under varme temperaturer, mens andre kan være bedst under kolde temperaturer, derfor giver SCOP et meget bedre mål. SCOP værdien er i øvrigt forskellig efter hvilken zone i Europa, som man befinder sig i, så ved at kigge på denne værdi, så kan man finde en varmepumpe der passer ens klimatiske forhold bedst muligt.
Derudover findes der også en liste lavet af energistyrelsen, hvor de har testet den enkelte varmepumpe på et uafhængigt laboratorium. Det eneste problem med denne liste er, at ikke alle producenter er repræsenteret, da det koster penge, og det er ikke små penge, så enkelte producenter har valgt ikke bruge penge på dette, så SCOP er det bedste at gå efter.
Valg en installatør med erfaring
Der findes mange små lokale håndværkere, som sælger varmepumper som en del af deres forretning, og de kan være dygtige nok, men vælger man at benytte eb af de virksomheder som har specialiseret sig i netop salg og montering af varmepumper, så vil man typisk får en mere up to dat viden, og en langt lavere pris pga. deres stordriftsfordele. Et eks. Kunne være se-varmpumper.dk, som i flere år udelukkende har beskæftiget sig med varmepumper rundt i hele landet.
Skriv et svar