Du har helt sikkert prøvet at lægge puslespil som barn. Du ved, dengang hvor vi ikke havde computere eller andet elektronik vi kunne bruge tiden på. Men hvornår lagde du sidst et puslespil?
For bare ca. to timer siden sad jeg med et puslespil og i gennemsnit lægger jeg omkring to puslespil i ugen – Ja, jeg er så vild med puslespil at jeg har startet en webshop med puslespil. Men jeg kender ikke særlig mange andre som går op i puslespil og dets gavnlige effekter. Det vil sige, at jeg kender mange der rigtig godt kan lide ideen om puslespil, som godt kan sætte sig hen og slappe af, men som bare ikke får brugt nok tid på det, hvilket jeg virkelig syntes er en skam.
Hvorfor er det så en skam? Jo, fordi puslespil er så kanon sundt for os, næsten på samme niveau som motion og kost, men der er INGEN der snakker om det og INGEN der gør noget ved det. Det har jeg bestemt mig for at gøre noget ved.
Men for at starte ud, bør jeg måske lige forklare, hvorfor det er så kanon vigtigt, at du bruger tid på at lægge puslespil.
Din hjerne skal trænes som en hver anden muskel
Du skal først og fremmest forstå, at din hjerne fungerer som enhver anden muskelgruppe. Det gælder både for hjernen og dine muskler, at hvis de ikke bliver brugt, så falder de hen og bliver „dårlige/svage‟. Omvendt, så vil regelmæssig træning af din hjerne eller dine muskler få dem til at vokse sig stærkere.
Når du går i skole, presser du din hjerne hver dag med mange forskellige former for input. Alt fra matematik, til sprog, idræt og måske noget kunst/musik. Der er en rigtig stor blanding af forskellige aktiviteter, der hver især kræver noget særligt fra din hjerne. Du udvikler dermed din hjerne på alle disse områder.
Hvad sker der så den dag du er færdiguddannet og begyndet dit arbejde?
Du mister en masse af de forskellige inputs og stimulerer dermed kun en lille del af din hjerne. Det sker dog kun, hvis du konstant bliver udfordret. Sidder du i kassen i en dagligvarebutik, får du en masse sociale inputs, men din hjerne bliver ikke særlig udfordret. Hvis du dertil ikke sørger for at udfordre den i fritiden, så vil din hjerne blive doven, gå i dvale og til sidst (over en årrække) vil dine inaktive hjerneceller dø.
Dette ses tydeligt ved ældre mennesker, hvor hukommelsen lige så stille går i stå. Det er som oftest denne du først ser skaderne på og det kan hurtigt føre til demens/alzheimers, som ingen ønsker at lide af.
Ligger alzheimers i generne, kan det ikke 100% undgås ved at træne din hjerne, men undersøgelser viser at du kan nedsætte chancerne med mere end 40%!
En hjerne der ikke bliver udfordret nok, vil hurtigt gå hen og blive doven/inaktiv og det kan medfører rigtig mange problemer senere hen i dit liv. Med andre ord så bør du gøre dit bedste for at holde din hjerne igang.
Som jeg startede med at nævne i starten af artiklen, så er puslespil er kanon godt værktøj til netop at holde din hjerne ved lige. Du bruger ekstremt meget „hjerneenergi‟ på at lægge puslespil og træner dermed flere dele af hjernen samtidigt.
Er puslespil det eneste der kan hjælpe mig?
Puslespil er absolut en af de bedste træningsmetoder, men der findes andre aktiviteter der virker helt ok og faktisk rigtig god, hvis du kombinere dem.
Først og fremmest så er motion og nye indtryk vigtige for hjernen. Holdsport er især rigtig godt, da din hjerne både skal fungere socialt men også i henhold til den sportsgren du dyrker.
Musik er også en rigtig god stimuli for din hjerne. Nu snakker jeg ikke bare om at høre musik, men at spille musik. Klaver, guitar eller lignende er rigtig godt.
At lære et nyt sprog er også uhyre effektivt. Det kræver virkelig nogle anstrengelser fra mange områder i din hjerne, at lære et nyt sprog, og det kan din hjerne lide.
Jeg anbefaler at du bruger mindst 3 timer i ugen på at træne din hjerne og så kan du fint kombinere nogle af disse aktiviteter, så du måske lægger puslespil en time om mandagen, går til spansk om onsdagen og spiller fodbold om fredagen. Det vil holde din hjerne sund og rask, og det vil kunne mærkes når du bliver ældre.
Skriv et svar